AirSoft библија

све што треба да знате о AirSoft-у а на српском језику

Увод

март 15th, 2013

Несумњиво, AirSoft, као игра, привлачи све више поклоника. На први поглед изгледа као милитантна игра а у уствари она то уопште није. Сви насилни елементи су у овој игри искључени самом њеном суштином, а суштина није у пуцању него у извршавању задатака.

Оружја која се користе у игри су сачињена тако да не повређују. Погодак из AirSoft оружја не служи томе да некога повреди или да га заболи, него само да погођени осети да је погођен. То је најочитије из одсуства потребе да  играчи носе заштитну опрему – једина обавезна заштита су наочари.

На растојањима на којима погодак може да изазове бол, гађање у било шта осим наменске мете није дозвољено. Штавише, пуцање у било шта што није мета на стрелишту или непријатељ у току игре није дозвољено и то се не ради.

Зашто је AirSoft занимљив?

То је необична друштвена игра, налик свим оним које играмо код куће, на играчким таблама или на рачунарима. Ипак, разлика је велика: AirSoft се игра уживо и у условима који су веома блиски стварним.

Ова игра укључује целу особу и захтева њену свеобухватну активност – и телесну и умну.

Нема бацања коцкица, нема миша и тастатуре, нема пиона или замишљених ликова на екрану који вас представљају. У овој игри, ви сте лик. У овој игри ви стварно ходате, трчите, прескачете, пузите, гледате, слушате, миришете, нишаните, пуцате, планирате и размишљате. И то све одједном.

Зашто је AirSoft користан?

Од свих добрих страна ове игре издваја се она најважнија: физича активност. Да би сте играли морате да се крећете, а у данашње време, људима кретање итекако недостаје. Чак и када су свесни да им је потребна физичка рекреација људи тешко себе натерају да се томе посвете. AirSoft то решава тако што кроз занимљиву игру у ствари наводи на рекреацију. Физичка активност није интензивна али траје све време игре.

Следеће што привлачи играче је то што мењају средину. Из градских подручја одлазе у природу. Боравак у природи је у данашње време потреба, а од физичке активности боља је само физичка активност у природи, а то је управо оно што се добија играњем AirSoft-а.

Као и свака игра, и AirSoft подстиче разне вештине и способности. Иако су у самој игри те вештине представљене као војне оне су у ствари итекако потребне и у свакодневном животу: способност организовања и планирања, брзог доношења одлука, самоиницијативност, самопоуздање, концентрација, стрпљење, дисциплина и слично.

Не треба занемарити ни развој способности друштвених способности, најпре у комуникацији и односу са другим људима али и у поштовању хијерархије, умећу управљања па и преношењу знања.

 

Ако сте заинтересовани, добродошли у игру над играма! Добродошли у AirSoft!