AirSoft biblija

sve što treba da znate o AirSoft-u a na srpskom jeziku

UNKNOWN WAR V: OP Defiance – Lazarevac 31.08. i 01.09.

jul 8th, 2013

Ersoft tim ASKA GP organizuje dvodnevni otvoreni milsim susret u Lazarevcu, na terenu Borići, 31. avgusta i 1. septembra.

Scenario:

Vreme: Sadašnjost
Lokacija: Sirija

Politička zbivanja u regionu:

Prošao je dug period od početka sukoba u Siriji. Statistika koja broji desetine hiljada poginulih, preti da ovaj sukob svrsta u najkrvaviji na, takoreći,  početku ovog veka.  Sukobljene strane aktuelne vlade predsednika Bašara Al Asada i pobunjenika, naizmenično zauzimaju i gube važne strateške tačke u Siriji. Strateška i taktička kontrola je odavno izgubljena i borbe su se svele na bratoubilački rat do istrebljenja. Mržnja dveju zaraćenih strana dostiže vrhunac i ne nazire se kraj sukobima.

Sjedinjene Američke države, od početka sukoba u Siriji, pokušavaju da diplomatskim i  medijskim putem iznađu razlog i pred međunarodnom zajednicom opravdaju svoju ideju da vojno i strateški podpomognu pobunjeničku stranu u Siriji, kako bi svrgli „terorističku i diktatorsku vladu“ aktuelnog predsednika Al Asada, i podpomogli razvoj demokratije u ovoj ratom razorenoj zemlji. Kao i do sada, logističke i špiunske agencije SAD,  počele su zagovarati priču o korišćenju hemijsko biološkog naoružanja od strane režima Al Asada. Nema i spora pri ovakvim kriznim situacijama, Međunarodna zajednica oteže sa osporavanjem umešanosti SAD. Taj momenat koristi administracija SAD i donosi odluku o iskrcavanju kontigenta svoje  kopnene vojske na teritoriju Sirije, radi pružanja vojne pomoći pobunjeničkoj strani.

Sa druge strane, Ruska Federacija se dug period oštro protivi mešanju SAD u još jedan sukob daleko od sopstvene teritorije. Priču o korišćenju hemijsko biološkog naoružanja u Siriji, Ruska Federacija tumači kao još jedan od naivnih pokušaja SAD da vojnom silom utiče na rasplet još jednog kriznog dešavanja koji je produkt same vlade SAD i njenih špiunskih i logističkih agencija koje operišu širom sveta. Kao svojevrstan balans i pritisak na međunarodnu zajednicu da potisne umešanost SAD, Ruska Federacija politički i diplomatski podržava aktuelni režim u Siriji i smatra da je krizna situacija u tom područiju, unutrašnja stvar Sirije.

Iza javne scene – logistički i operativni  podaci:

Pre zvanične odluke o iskrcavanju marinaca SAD na teritoriju Sirije, SAD je formirala poseban odred specijalnih snaga koje će, iz NATO baze u Turskoj, izvršiti desant u pogranični predeo Sirije. Cilj ove jedinice je da proveri stanje na terenu, uspostavi operativnu bazu na tlu Sirije, kao i da uspostavi kontrolu nad komunikacionim i putnim pravcima koji bi bili pogodni za dalje operacije glavnice snaga SAD, čije iskrcavanje se uveliko priprema. Takođe, jedinica ima za zadatak da uspostavi kontakt na terenu sa pobunjeničkim snagama, radi lakšeg snabdevanja pobunjenika naoružanjem i zalihama neophodnim za pojačan vojni pritisak na aktuelni režim u Siriji i završne pripreme pred iskrcavanje glavnica snaga SAD.
Obzirom na svoj stav o vojnom ne mešanju u krizu unutar Sirije, Ruska Federacija odlučuje da tajnim kanalima snabdeva režim Bašara Al Asada informacijama koje dobija satelitskim i špiunskim osmatranjem terena. Na taj način Rusija se nada da će aktuelni režim u Siriji biti korak ispred eventualne koalicije pobunjeničkih i SAD snaga na terenu. Kao rezervni plan, Ruska Federacija planira da pod paravanom humanitarne pomoći, režimu Al Asada dopremi čuveni PVO sistem S300 koji bi bio velika otežavajuća okolnost eventualnim vazdušnim napadima snaga SAD.

Zaraćene strane su uveliko umorne od međusobnog razaranja. SAD i Ruska Federacija ponovo prkose jedna drugoj. Da li će taj prkos dovesti do otvorenog sukoba dveju velikih sila na tuđoj teritoriji ili je na pomolu novi hladni rat dva stara “prijatelja” SAD i Ruske Federacije?